Moduri bizare in care pipaitul iti poate schimba judecata

Schimbarea corpului. In 2008, suedezii au creat un experiment care i-a convins pe participanti ca trebuie sa-si schimbe corpurile cu alti oameni sau cu manechine. Prin manipularea creierului prin intermediul atingerii, participantii au experimentat iluzia de a fi in corpul altcuiva, chiar daca corpul era si de sex opus.

Intr-un experiment, doua camere de luat vederi au fost puse pe un manechin in zona ochilor. Apoi participantii au primit ochelari care erau conectati la ce vedea manechinul. Daca se priveau in acelasi timp, omul vedea corpul manechinului si credea ca vede propriul corp. Apoi stomacul ambilor a fost strans, insa numai prin strangerea stomacului manechinului-cel care privea momaia a simtit ce simtea manechinul. Iluzia intrarii in corpul manechinului a fost perfecta, participantii simtind tot ce a simtit si manechinul. Efectul era real de vreme de s-au speriat participantii si atunci cand manechinul era sa fie taiat cu un cutit ascutit. Desi manechinul era sa fie atacat cu un cutit, cei care au transpirat si au devenit nelistiti au fost participantii. Nu se stie ce s-ar fi intamplat daca experimentul ar fi continuat pe o perioada mai mare de timp.

Experimentul a demonstrat inca o data cat de usor este sa schimbi perceptia creierului despre sinele fizic. Manipuland impresiile captate de simturi, putem sa ne trezim ca am schimbat corpurile cu altii, spun cercetatorii. Desi parea ceva SF in 2008 chiar si pentru oamenii de stiinta, transplantul de cap sau alte parti ale corpului, sunt luate foarte in serios in prezent…