Asculti muzica? Bine faci!

In masina, la birou, acasa, seara, in pat, in metrou, toti ascultam muzica, fiecare avand genul nostru favorit. Utilizata chiar si de egipteni sau romani pentru a se relaxa, muzica a devenit obiect de studiu, un „job” din care se pot scoate bani grei dar si o modalitate de patrundere in subconstient-la sedintele de terapie, impreuna cu hipnoza era folosita si muzica cu ritmuri foarte „linistite” care determinau un anumit ritm cardiac si un anume tip de unde cerebrale. Pe langa toate acestea, muzica are si ea avantajele ei…

Cand asculti muzica performantele fizice cresc exponential, astfel ca orice efort pare mult mai usor de facut iar rezultatele vor fi mult mai bune-de asta si cei care fac jogging asculta muzica cat alearga, pentru ca, uneori, poate fi destul de epuizant sa parcurgi kilometri intregi in pas alergator. Dar atunci cand asculti muzica se mai intampla ceva ce oamenii de stiinta au „decriptat”: o versiune originala a unei melodii nu iti place neaparat pentru ca este mai buna, ci pentru ca e prima data cand o auzi… Ea devine favorita ta nu pentru ca e cea mai buna ci pentru ca o asociezi sau ai asociat-o cu un eveniment cu un important impact emotional din viata ta. Fie ea originala sau nu, orice melodie de succes poate aduce bani frumosi din drepturi de autor. Asa s-a intamplat si in cazul companiei Warner Music care a strans in 2008 nu mai putin de 2 milioane de dolari americani din drepturi de autor pentru folosirea publica a cantecului „Happy Birthday”.

Stiati ca niciunul dintre membrii Beatles (au fost numiti si „Johnny and the Moondogs”) nu putea „citi” muzica sau ca Elvis Presley nu a scris niciunul dintre cantecele sale? Dar ca Barry Manilow nu si-a scris cantecul „I write the songs”? Asta poate si pentru ca ritmurile inimii „citesc”, mimeaza ritmurile muzicii pe care o asculti. Si tot ritmul muzicii determina cresterea mai rapida a florilor; tipul de muzica pe care o asculti poate determina modul in care percepem lumea din jurul nostru. Nu in ultimul rand, Leo Fender, inventatorul „telecasterului” si „stratocasterului” nu putea canta la chitara.