Presele pentru baloti – rotunde sau rectangulare?

Fie ca sunteti un fermier cu experienta sau unul aflat la inceput de drum, alegerea celui mai bun echipament pentru agricultura este esentiala, pornind de la procesul de cultivare, pana la la recoltare si recultivare, si trecand prin faza de curatare a terenului. Alegerea celor mai bune echipamente este in stransa legatura cu eficienta si cu o productivitate cat mai crescuta. Pentru a putea strange rapid paiele de pe teren si a le lega in baloti consistenti cu o densitate ridicata este nevoie ca fermierii sa foloseasca prese de balotat. Cu camera fixa sau variabila, rotunde sau rectangulare, presele de balotat sunt echipamentul cheie pentru operatiunea de cuuratare si pregatire a terenului pentru o noua etapa de cultivare.

Care sunt elementele de care trebuie sa tineti seama in alegerea unei prese de balotat? Gandirea in perspectiva este foarte importanta, astfel ca ar trebui sa va ganditi nu numai la presa de balotat de care aveti nevoie in prezent, ci si la performantele pe care le veti dori peste 3 sau 5 ani. Desi presa pentru baloti rotunzi este unealta de baza pentru majoritatea fermierilor de astazi, unii aleg in continuare sa mearga pe varianta presei rectangulare. In plus, presele mari de balotat ofera si ele foarte multe beneficii, in functie si de cat de dezvoltat este business-ul. Presele patrate aseaza si transporta mai bine balotii decat cele rotunde. Presele mici patrate permit formarea de baloti mai mici care pot fi manevrati mai usor si cu mai putina munca.

Densitatea balotilor este de 115 pana la 200 kg/metru cub pentru balotii patrati (sau rectangulari). Presele pentru baloti rotunzi pot avea camera fixa sau variabila. Presele cu camera variabila pot produce baloti cu densitatea variabila, mai mica sau mai mare, sau cu centrul balotului mai dens decat restul acestuia. Presele cu camera fixa necesita mai putina intretinere si sunt mai simplu de instalat.