Puterea informatiei in ratiunea comunicarii

Fie ca te adresezi unui grup de 12 persoane intr-un sediu al unei, comunitati, fie ca tii o teleconferinta prin satelit, lucrurile sunt la fel ca atunci cand te adresezi unui grup. Pregatirea, cunoasterea publicului si simplitatea discursului te vor ajuta intotdeauna sa obtii succesul ca si vorbitor.

Comunicarea prin mass media inseamna legatura prin care individul intra in contact cu lumea. El afla ce fac ceilalti oameni, indiferent unde s-ar afla ei pe mapamond, poate chiar intra in conversatie cu ei, isi poate exprima, la randul sau, opiniile, isi poate povesti necazurile, poate intreba sau poate raspunde instantaneu la unele intrebari, prin emisiunile interactive. Spre deosebire de telefon unde, in general fiecare comunica cu oameni sau institutii cunoscute, prin intermediul radioului sau televiziunii - aceasta convorbire nu presupune un scop anume, nici cunoasterea interlocutorului. Subiectul convorbirii este suficient pentru ca, fiind interesat de tema pusa in discutie, fiecare sa aiba posibilitatea sa intervina in dialog. Acesta este, de altfel, si unul din punctele de atractie pe care presa electronica la are in randul publicului de pretutindeni. Astfel ca atunci cand dorim sa aflam de pe internet stiri ziare din Alba este suficient doar sa tastam cuvintele cheie.

Stirile locale sunt acum prezente si la indemana oricui, nu trebuie sa te afli intr-un oras anume ca sa intri in posesia unor informatii care sa vizeze orasul respectiv. Trebuie sa tinem totusi cont ca si cititori de faptul ca orice comunicarea presupune participanti egali, care se respecta, au ceva de comunicat si doresc sa comunice. Din punctul de vedere al publicului, partenerii trebuie sa para ca nu vor sa se puna nici un moment in dificultate. De exemplu, in stiri ziare din Alba - un reporter prea agresiv, care nu doreste decat sa-si “prinda” interlocutorul adresandu-i intrebari incomode nu va avea parte de un interviu, un reportaj sau o ancheta reusita si cu succes la public. Intrebarile incomode il intimideaza pe interlocutor si duc la blocarea convorbirii.