Cum poti deveni cetatean britanic?

Odata ce ai ajuns in Marea Britanie si te-ai familiarizat cu oamenii, cultura, traditiile, cu locul de munca urmatorul pas firesc este obtinerea cetateniei britanice. Cetatenia iti ofera acces la o multime de facilitati, poti sa te angajezi si legal mult mai simplu, esti protejat de statul britanic ca orice locuitor de acolo, poti primi si ajutoare sau diverse facilitati. Ca sa devii cetatean britanic e foarte greu insa, trebuie sa astepti vreo 72 de luni, sa dovedesti ca esti onest si integru, ca ai un comportament normal, ca iti doresti sa traiesti in Regat pe o perioada lunga de timp.

La ora actuala exista cinci cai prin care poti sa devii cetatean britanic. Prima este prin nastere in Regat din parinti cetateni ai tarii sau din rezidenti permanenti, a doua prin descendenta, unul din parinti e britanic. A treia presupune naturalizarea, a patra inregistrarea, a cincea adoptia. Fireste cea mai simpla metoda pentru multi romani in uk este cea prin naturalizare. Daca vei corespunde valorilor democratiei si civilizatiei statului poti fi „naturalizat”. Ca sa poti accede la naturalizare trebuie sa fi avut cinci ani consecutivi de rezidenta legala in Regat, sa fi avut pentru minim un an drept de sedere permanenta sau de rezidenta permanenta, sa isi doreasca sa traiasca in tara pe o perioada lunga de timp, sa se comporte civilizat si onest, sa faca dovada ca stiu limba engleza si inteleg modul de viata britanic. Rezidenta permanenta pentru romani in uk se obtine doar daca exista dovezi ca s-a locuit in Regat vreme de cinci ani, cu acte legale.

La toate aceste lucruri se adauga testele de mentalitate britanica, limba engleza obligatorie, sunt disponibile si cursuri pentru obtinerea unui certificat care sa ateste nivelul de limba engleza si sa consolideze cunostintele detinute anterior. Procesul este destul de greoi dar odata trecute multe dintre etapele impuse de statul britanic va puteti bucura de drepturile oferite si de o viata linistita, fara teama si fara stres.