Boli iesite din comun care se manifesta doar in anumite culturi

Sindromul mortii subite, neasteptate. Se manifesta in Asia de Sud-Est si este exact ceea ce ii sugereaza numele. Barbati sanatosi de varsta mijlocie adorm noaptea si nu se mai trezesc. Multi sunt gasiti morti dupa ce plang in timpul noptii… Potrivit folclorului, mortile misterioase ale barbatilor sunt determinate de vizitele spiritelor care ii omoara in somn.

In Thailanda, spiritul se spune ca e al unei vaduve, care fura sufletele barbatilor. In Japonia, numele sau e pok-kuri. In Vietnam si Laos, se numeste tsob tsuang. In Filipine, numele sau e bangungot sau batibat. Referintele la aceste morti misterioase dateaza inca din secolul XX, insa de abia acum cercetatorii au reusit sa asocieze fenomenul cu probleme care apar pe electrocardiograma. Disfunctia inimii apare clar pe ECG si poarta numele de Brugada Sign, dupa cardiologii Pedro si Josep Brugada. Toti care mor fara vreo explicatie sunt perfect sanatosi, dar au aceasta tulburare de ritm cardiac.

O cercetare a mortilor neexplicate din Manila dintre 1948 si 1982 a scos la iveala ca majoritatea victimelor aveau 33 de ani si au murit la ora 3.00 AM, majoritatea mortilor aparand in decembrie si ianuarie. Tiparul mortilor era diferit total fata de cele din aceiasi regiune…