Peretii mulati, un element de sustinere care a revolutionat constructiile

In constructii au tot aparut de-a lungul anilor tot felul de tehnici in functie de nevoile de pe santiere.

Poate una dintre cele mai populare tehnici utilizate in constructii este cea a realizarii unor pereti speciali numiti pereti mulati.

Peretii mulati nu sunt o inventie noua, tehnica a aparuta prin anii 1950-1952, italienii sunt cei care au venit cu ideea, practic se fac niste transee adanci, sprijinirea peretilor se realizeaza cu noroi de foraj, la final, dupa ce se termina si sapatura se umple cu beton. 

Astfel avem pereti mulati Terratest continui, betonul se muleaza pe forma si neregularitatea sapaturii, aceasta caracteristica fiind foarte utila pentru lucrari de sustinere, pentru realizarea unor fundatii solide, pentru ecrane de protectie. Cele doua caracteristici ale peretilor mulati, rezistenta si etanseitatea sporita sunt completate de o turnare usoara si de simplitatea exploatarii. 

In general peretii mulati au piloti si panouri, se folosesc adesea pe diverse santiere pentru constructii solide, care au nevoie de rezistenta mare la nivelul fundatiei. In cazul unor pereti mulati din panouri executia este facuta cu ajutorul instalatiilor de excavare speciale. 

Se poate lucra cu pereti mulati la tunerile de metrou, la un batal de ape uzate de la o fabrica sau in cazul unor lucrari de amenajare hidrotehnica, la platforme industriale. Si daca tot am amintit de executie la realizarea unor pereti mulati Terratest se utilizeaza de la noroi bentonitic la beton si otel beton, toate materialele se toarna in conditii de siguranta maxima, peretii mulati sunt testati inainte de darea in folosinta pentru o siguranta sporita. 

Peretii mulati sunt o solutie rapida pentru dificultatile de excavare cand apare apa freatica, au lungimi de pana la 70 de metri. Pentru stabilitate si rezistenta se introduce si armatura din otel, peretii sunt ideali pentru structuri de sustinere, ziduri de retinere, pentru excavari de structuri subterane si parcari subterane.