Nicio constructie nu poate fi ridicata cu succes fara un plan bine stabilit. De la stadiul de idee si pana la stadiul demararii constructiei efective, exista 5 pasi elementari pentru orice proiect realist.
Alegeti un architect profesionist. Pentru acest stadiu al “proiectului casa” ceea ce aveti nevoie este un arhitect bun care sa va inteleaga dorintele si sa le puna in practica exact asa cum le visati. Mai tarziu veti avea nevoie si de o firma constructii case si apoi de un designer de interior.
Alegerea arhitectului se face dupa o discutie cat mai ampla despre asteptari si despre posibilitati legat de proiect.
Crearea unui plan. Un pas care nu poate fi parcurs fara un minim de documentatie legat de zona in care se va contrui. Este important sa se stie regimul de inaltime pentru zona respectiva si alte procente in functie de care arhitectul va sti cat de mare poate fi suprafata casei in sine, dar si raportat la teren. Veti pune la punct impreuna in cadrul unei intalniri un design schematic al casei, pe etaje si poate chiar cateva imagini cu exteriorul. Fixati-va asteptari realiste, mai ales in ceea ce priveste timpul.
Incepeti intalnirile cu firmele de constructii. Este pasul care cu siguranta aduce cea mai mare siguranta beneficiarului lucrarii. Intalnirea cu contractorii se va face avand deja in fata un plan schematic al casei, astfel incat acestia sa stie ce anume va doriti, despre ce suprafete este vorba si care este stadiul in care doriti sa va ridice constructia. Este esential in discutia despre preturi, si este esential pentru a sti cat timp va dura lucrarea.
Obtinerea avizelor si autorizatiilor. In functie de zona in care se afla terenul, obtinerea aprobarilor poate dura cateva saptamani sau cativa ani. Daca nu aveti deja un teren proprietate personala pe care doriti sa construiti, asigurati-va ca stiti totul despre zona si mai ales ca exista un plan urbanistic zonal, fara de care nu se poate construi.