Foarte multi sunt familiari cu legenda lui Pilat si prinderea lui Iisus, cat si crucificarea lui. Si spunem legenda deoarece nu e om in viata care sa marturiseasca cu tarie, pe propria viata, ca a fost acolo si a vazut cu ochii sai. In alta ordine de idei, aceasta povestioara a dat nastere unei expresii celebre, care se rezuma simplu la "a se spala pe maini ca Pilat din Pont". Ce inseamna ea si la ce face referire este lesne de inteles, mai ales pentru ca PIlat este un nume destul de cunoscut. El este cel care a preferat sa ignore nedreptatea facuta Mantuitorului, amintit totodata si in Maestrul si Margareta, faimoasa carte a lui Bulgakov, care are la baza exact aceasta istorisire biblica.
Asadar povestea este asa, pe foarte scurt: dupa ce l-au legat pe Iisus, mai marii preotilor si batranii poporului au mers si l-au predat lui Pontiu Pilat, procuratorul Iudeii, reprezentantul Romei imperiale. La solicitarile acestuia de a se apara de invinuirile aduse, Iisus nu spune nici un cuvant. Femeia lui Pilat ii transmite barbatului ei: "nimic sa nu aibi tu cu acel drept, caci multe am suferit azi in vis pentru dansul". Pe de alta parte, procuratorul este foarte constient ca mai marii preotilor si batranii voiau sa-1 foloseasca pentru a-1 pierde pe Hristos.
Cum exista obiceiul ca, la sarbatoare, sa fie eliberat un detinut, Pilat supune vointei publice sa aleaga intre Barabba si Iisus. Indemnati de dusmanii Invatatorului, gloatele cer eliberarea lui Barabba si condamnarea nevinovatului. "Si vazand Pilat ca nimic nu foloseste, ci mai mare turburare se face, luand apa isi spala tnainile inaintea gloatei zicand: nevinovat sunt de sangele acestui drept, voi veti vedea... Atunci i-a dat drumul lui Barabba pentru cei care au cerut asta, iar pe Iisus biciuindu-l il dete ca sa fie rastignit". A se spala pe maini, ca Pilat din Pont sugereaza evitarea unei raspunderi de mare gravitate, fuga fata de responsabilitate. Expresia este folosita mai ales de cei care vor sa aduca o jignire, o ofensa la adresa unor persoane cu o functie inalta, care nu isi exercita indatoririle si se lasa purtati de val.
Un fel de a spune ca, de exemplu, presedintele, in loc sa ia masuri ca sa repare ceva anume sau sa faca un bine, ii lasa pe cei care nu sunt in masura sa ia decizia chiar daca acestia gresesc.