Presele pentru baloti – rotunde sau rectangulare?

Fie ca sunteti un fermier cu experienta sau unul aflat la inceput de drum, alegerea celui mai bun echipament pentru agricultura este esentiala, pornind de la procesul de cultivare, pana la la recoltare si recultivare, si trecand prin faza de curatare a terenului. Alegerea celor mai bune echipamente este in stransa legatura cu eficienta si cu o productivitate cat mai crescuta. Pentru a putea strange rapid paiele de pe teren si a le lega in baloti consistenti cu o densitate ridicata este nevoie ca fermierii sa foloseasca prese de balotat. Cu camera fixa sau variabila, rotunde sau rectangulare, presele de balotat sunt echipamentul cheie pentru operatiunea de cuuratare si pregatire a terenului pentru o noua etapa de cultivare.

Care sunt elementele de care trebuie sa tineti seama in alegerea unei prese de balotat? Gandirea in perspectiva este foarte importanta, astfel ca ar trebui sa va ganditi nu numai la presa de balotat de care aveti nevoie in prezent, ci si la performantele pe care le veti dori peste 3 sau 5 ani. Desi presa pentru baloti rotunzi este unealta de baza pentru majoritatea fermierilor de astazi, unii aleg in continuare sa mearga pe varianta presei rectangulare. In plus, presele mari de balotat ofera si ele foarte multe beneficii, in functie si de cat de dezvoltat este business-ul. Presele patrate aseaza si transporta mai bine balotii decat cele rotunde. Presele mici patrate permit formarea de baloti mai mici care pot fi manevrati mai usor si cu mai putina munca.

Densitatea balotilor este de 115 pana la 200 kg/metru cub pentru balotii patrati (sau rectangulari). Presele pentru baloti rotunzi pot avea camera fixa sau variabila. Presele cu camera variabila pot produce baloti cu densitatea variabila, mai mica sau mai mare, sau cu centrul balotului mai dens decat restul acestuia. Presele cu camera fixa necesita mai putina intretinere si sunt mai simplu de instalat.

Ipoteza lumii drepte, juste

Lucruri oribile se intampla in fiecare zi si nu putem face nimic sa le oprim. Ne ramane doar sa ne gandim cum sa ne impacam cu gandul unei lumi asa oribile. Aici intervine ipoteza lumii drepte. Daca crezi ca oamenii primesc ce le e scris atunci cam despre asta e ipoteza in cauza si te poate transforma intr-o persoana oribila. E confortabil sa crezi ca majoritatea criminalilor care fug de la locul faptei tot o sa isi ispaseasca pedeapsa cumva. Insa acest tip de gandire e o sabie cu doua taisuri care poate duce la decizii teribile. S-a facut si un studiu prin anii 1960 pentru a se vedea ce impact are ipoteza lumii drepte, juste, asupra comportamentului nostru. Un grup de oameni urmarea alt grup care se spunea ca face parte dintr-un experiment mai amplu. Ceilalti oameni erau supusi socurilor electrice si cei care ii observau nu puteau face nimic sa opreasca aceasta scena. Dupa ceva timp, cei care priveau s-au convins pe ei insisi ca respectivii electrocutati primeau ce meritau si de aceea erau supusi unui asemenea tratament. Multi cred ca femeile care sunt abuzate chiar o cer si merita comportamentul asta, la fel ca ajutorul acordat minoritatilor nu prea are rost. Un studiu din 2009 a aratat ca prezenta memorialelor Holocaustului mareste sentimentele de antisemitism in oamenii care le privesc. Daca lumea nu e dreapta, atunci lucruri rele li se intampla oamenilor buni. Uneori e mai usor sa fii o persoana oribila decat este sa crezi ca lucruri oribile ti se pot intampla si tie in perioada urmatoare.

Ce faci daca ai strans prea multe obiecte?

Te-ai gandit vreodata sa vinzi un anumit produs din casa? Pentru ca nu iti mai este de folos sau pentru ca, pur si simplu ai nevoie de bani pentru altceva mai util, mai folositor? Cred cu tarie, ca noi, oamenii, ar trebui sa renuntam un pic la partea aceea “de furnicuta” ce aduna si tot aduna, tot felul de obiecte pe parcursul vietii. Ok, astazi cumperi un set de farfurii, maine mai vezi la reducere altul si trebuie sa il cumperi si pe acela, pentru ca l-ai gasit la un pret bun, impresionant, iar peste ceva timp te gasesti inconjurat de 20 de seturi de farfurii, pe care nu le-ai folosit niciodata si nici nu cred ca le vei folosi.

Apoi incepi sa te intrebi cum ai ajuns in situatia asta si de ce ai ajuns sa pui atat de mult pret pe niste simple obiecte? Traim intr-o societate de consum, insa nu trebuie sa o lasam sa ne consume. Practic toate aceasta goana dupa obiecte, ne consuma timpul, iar timpul este cea mai de pret resursa pe care o avem. Mai apoi ajungem sa traim ingramaditi printre toate obiectele cumparate, cand am putea trai mult mai simplu, folosind mult mai putin. Pe vremuri, oamenii traiau in odai saracacioase si foloseau doar cateva vase si erau fericiti, noua de ce ne trebuie mai mult, si mai mult pentru a fi fericiti?

Pentru ca ne-am lasat prinsi in hora consumerismului. Putem scapa din ea. Daca ai acasa obiecte pe care nu le-ai folosit niciodata sau poate le-ai folosit de cateva ori dar sunt intr-o stare buna, poti apela la diverse site-uri ce au rubrica anunturi gratuite Bucuresti pentru a publica un anunt si a scapa de ceea ce iti prisoseste. Un astfel de site pe care poti adauga un anunt in mod gratuit este www.folosit.com. In acest mod iti poti face loc in casa, dar si in viata, poti sa recuperezi niste bani si ii poti face si pe alti oameni fericiti, vanzand un produs de care au nevoie.

John Taylor, blasfemiatorul condamnat

Nu se intampla prea des sa folosim cuvinte care au caracter de injuratura. Socotim injuraturi niste cuvinte sau propozitii care se refera la ceva tabu, de multe ori cu tenta sexuala sau rasista. Prin anii 1600 nimic nu era mai urat si mai tabu decat blasfemia, iar la 1676 John Taylor era adus in fata judecatorilor pentru a se demonstra cat de periculoasa si rea era blasfemia.

Spre ghinionul lui Taylor, in aceeasi zi se discuta si despre o lege care condamna blasfemia si profanarea. S-a incercat un tratament mai neconventional la o clinica pentru a-l determina pe barbat sa renunte la blasfemie, lucrurile nu au mers in directia dorita, asa ca a revenit in fata judecatorilor. Omul a incercat sa explice completului de judecata ce inseamna cuvintele sale, ca nu e vorba de blasfemie, insa reactia judecatorilor a fost nu departe de „Da, da, si marmota invelea ciocolata, da, da”. S-a ajuns si pana acolo incat folosirea unor anumite cuvinte jignitoare putea duce la condamnare la ani buni de inchisoare.

A vorbi impotriva bisericii insemna sa vorbesti impotriva credintei natiunii in totalitatea sa, si asta insemna de fapt blasfemie pe fata. In afara de o amenda buna si sanctiuni cat cuprinde, barbatul a fost obligat sa aiba pe cap o bucata de hartie pe care sa o poarte mereu cu mesajul Pentru cuvinte ce trimiteau la blasfemie, tinzand catre subminare guvernului. Taylor a stat in inchisoare pana cand cineva ii putea sustine depozitia. Nu a fost eliberat niciodata…